Dealsites på godt og ondt

Indlægget er skrevet af Morten Kristensen, som driver Customfit og Cosmos Co til dagligt.

Jeg havde i meget lang tid gået med ideerne til et indlæg om dealsites, og hvordan disse sælger ikke eksisterende tilbud. Altså varer med en fiktiv høj tidligere før pris/vejledende udsalgspris. Men Christoffer Steenbeck kom mig i forkøbet med dette geniale indlæg om dealsider .
Jeg kunne vælge at skrive endnu et indlæg, som havde de samme kritikpunkter, samt den samme konklusion, eller jeg kunne prøve at finde en anden vinkel på dealsites. Jeg valgte det sidste, og det kom der dette indlæg ud af.

Dealsites problemet

Alle dealsites lider under det samme problem. Nemlig at de dagligt eller ugentligt skal skaffe nye tilbud, og helst med besparelser på over 50% af den vejl. pris. En opgave der ville være relativt simpel, hvis det ikke lige var for de 25-33% af salgsprisen, som dealsitet skal have i kommission. Yes hvis du er hurtig til hovedregning, vil du let komme frem til, at der ikke er mange penge tilbage til udbyderen af dealen. Men det er irrelevant, da dealsites kan anvendes til branding mm, og derfor er det ikke nødvendigvis indtjeningen på disse salg, som er vigtig.

Men det er ikke alle shopejere, butikker eller virksomheder, som ser dealsites som branding. Mange ville anvende dem til ekstra salg, hvis altså økonomien tillod det. Men det hænger ganske enkelt ikke sammen ved fysiske produkter, som nedenstående eksempel også viser.

1 stk Nike Sweatshirt – Vejl pris 500 kr.

Salgspris på dealsite 250 kr + porto
– Kommission til dealsitet 63-83 kr.

Tilbage til butikken 167-187 kr. Dertil kommer emballage og tidsforbruget til pakning af varerne.

Selv samme sweatshirt vil formegentlig koste omkring 200 kr +/- i indkøbspris fra Nike.
Eller sagt på en anden måde, det er en dårlig forretning, med mindre der er branding værdi i salget.

På grund af ovenstående regnestykke er der mange firmaer, som altså ikke anvender dealsites, og det presser blot disse sites ekstra meget, fordi de skal finde daglige eller ugentlige deals til deres kunder.

Det har fået langt de fleste dealsites, der er heldigvis få undtagelser, til at falde i Kina fælden. Lad nogle firmaer importere nogle produkter fra Kina, og sæt en fiktiv høj pris, hvorefter det er let at give 50% i rabat på vejl pris, dealsitet får sine %, og der er stadigvæk penge tilbage til udbyderen af dealen. Det er denne problemstilling, som Christoffer også tager op i sit indlæg, og det er desværre et fænomen, som bliver mere og mere almindeligt. Så du skal være meget vågen, når du handler på et dealsite, for du opnår måske slet ikke en besparelse, selvom det ser sådan ud.

Dealsites har ændret salget online

Nu sidder du sikkert med følelsen af, at det er fup og fidus, men sådan er alle deal og dealsites ikke. Du skal blot være vågen, når du køber på disse sider. Men de har faktisk også bidraget med noget godt, samt ændret en masse handelsmønstre, hvilket vi vil se nærmere på i dette afsnit inkl. 2 eksempler.

Tidligere købte folk en masse produkter på Trendsales, DBA, QXL, Ebay m.m., og der bliver stadigvæk i høj grad handlet på disse sider, men der er ingen tvivl om, at de kan mærke dealsidernes indtog. Især når det gælder finurlige produkter fra Kina, som tidligere blev solgt i stor stil på disse handelssider.

I dag er handlen især gået fra disse sider og over til dealsites, måske på lidt unfair vilkår, men det er tydeligt at se, at udvikling er gået denne vej. Det er unfair, fordi dealsites angiver en besparelse, selvom denne ikke er eksisterende, mens sælgere på de andre sider, blot sælger til samme pris som dealsiderne.
Denne udvikling burde flere dealsites have fået øje på, for den kan vendes til noget positivt, hvis de altså ønsker det. Der er nemlig meget salg i en masse finurlige produkter fra Kina, så som opladere, høretelefoner, waterspeakers, ure, smykker, punge, tasker, gadgets m.m.
Produkter til en relativt fair pris, som alle kan være med på. Derfor er der mange potentielle kunder, og det kunne et dealsite udnytte, hvis de var smarte. Men uden en besparelse, ser dealen heller ikke billig ud, og det er nok dette, som holder mange sites tilbage.

I stedet for at udbyde disse Kina varer med en fiktiv besparelse, kunne dealsiderne sælge dem, som en deal med en begrænset gyldighed på xx dage. De ville ikke skulle ændre noget i deres setup, ud over de skulle stoppe med at annoncere med en fiktiv besparelse. De ville stadig kunne sælge en masse, og det ville ske på vilkår, som var fair overfor alle konkurrenterne i markedet. Men det ville helt sikkert også koste salg.

Lavere priser i webshops

Mange af disse Kina produkter sælges ikke kun på dealsites og handelssiderne, de sælges også i høj grad på mange webshops. Typisk starter webshops med at udbyde disse produkter til høje priser. Og her kommer vi til det første eksempel, nemlig de meget populære Black Mask.
Da de først kom til Danmark, blev de solgt til omkring 99 kr pr stk på flere webshops. Efterhånden som konkurrencen tog til, faldt prisen til 89 kr derefter 79 kr og den var nogle steder nede i 49-59 kr. Men efter flere deals, hvor disse black mask blev solgt til 39 kr pr stk, så regulerede hele markedet sig. Priserne faldt de fleste steder, og i dag ligger den normale salgspris de fleste steder omkring 39 kr, ja nogle sælger sågar både 3 og 4 stk for 99 kr.

Dealsites har altså medført et prispres, og det har fået salgsprisen til at falde voldsomt. Hvis indkøbsprisen i Christoffers indlæg på omkring 4 kr passer, så er det stadigvæk en god handel, at sælge disse masker til den pris. Men det var en big money forretning før, da priserne var høje!

Så dealsites kan øge konkurrence på et produkt, hvilket over all giver forbrugerne en lavere pris, og det beviser kun, at konkurrence er sundt, uanset hvor den kommer fra.

Højere priser og falsk markedsføring

Det andet eksempel omhandler Natural World Moroccan Argan Oil. Et produkt, som er skabt og bliver produceret i England. Lad mig starte med at slå fast, at den intet har med ren argan olie at gøre, som mange fejlagtigt tror. Det er en silikone blanding med 1% arganolie i!
Produktet er lavet, fordi det skal konkurrerer med det kendte stylingsmærke MoroccanOil, som er meget dyrt, og som sjældent er på tilbud (manglende konkurrence!, men det er en anden snak).

Dette mærke er ene og alene skabt til, at det skal sælges på dealsites. Det blev introduceret via Groupon, og siden er det blevet en standard deal på stort set alle danske dealsites, dog med få undtagelser.

I modsætning til black mask, så bliver denne olie solgt til en højere pris, end den Groupon startede ud med, og som Groupon i dag sælger den til. Hvilket er lidt underligt, for her er konkurrencen åbenbart gået den forkerte vej.

Groupon sælger 4 stk hårolier til 249 kr inkl fragt. Alle andre danske dealsites, som sælger Natural World, sælger 2 stk hårolie til 199 kr inkl fragt. Eller tæt på dobbeltpris af den, som Groupon tager. Jeg har prøvet at grave lidt i det, men jeg har endnu ikke kunne finde årsagen til denne store prisforskel.

Problemet ved dette produkt er derimod, at det på mange dealsites sælges som værende ren arganolie. Det er indholdet af arganolie i produktet, som gør at det sælger, og derfor er dealsiderne meget kreative og lovende, i forhold til det produkt, som kunderne får. Eller nærmere uvidende, hvilket går ud over kunderne.
For det kan ikke overraske nogen, at et dealsite, som sælger alle typer produkter fra rejser til gavekort, ikke har en dybdegående viden om produkterne. Og her kan det gå galt i forhold til de kunder, som handler der. Det er ikke i orden, men det er desværre en fejl, som man tit kan finde på dealsites. Problemet er især stort, når det gælder Kina produkter eller produkter, som kun bliver lavet med det formål, at de skal sælges på disse dealsites. For hvor skal kunden søge viden eller hjælp?

Dealsites kan altså medføre højere priser, og de laver ofte ulovlig eller falsk markedsføring, hvilket du skal være meget opmærksom på.

Konklusion og 3 gode råd til handel på dealsites

Der er ingen tvivl om, at dealsiderne tager omsætning fra webshops og handelspladser online, og at det i mange tilfælde sker på unfair vilkår. Da problemet blot vokser og vokser, så skulle det ikke undre mig, hvis vi snart ser et indgreb eller en lovændring, som gør, at problemet bliver løst i en eller anden forstand. Politikkerne kan i hvert fald ikke lukke øjnene for dette!

Dealsites er kommet for at blive, men de står nok overfor en forandring, da det nuværende koncept ikke er holdbart i længden, hvis der sker et indgreb. Og der vil nok også snart begynde at ske en konsolidering i branchen.

De kan desuden medvirke, at konkurrencen øges, og at priserne falder, hvilket kommer kunderne til gode. Og så er der en masse deals, hvor der er en reel besparelse, dem må vi ikke glemme. De bidrager med gode tilbud dag efter dag.

Men vil du gerne handle på dealsites, hvilket jeg selv gør fra tid til anden, er her 3 gode råd til, hvordan du sikre dig.

  1. Tjek altid prisen på 4-7 andre shops eller sider. På den måde får du hurtigt en indikation på, hvor godt dette tilbud egentlig er.
  2. Undersøg altid produktet før du køber det. Stol ikke på teksterne på dealsiderne, da de til tider er fyldt med fejl eller mangler. Vil du have gode informationer, så er specialiserede webshops stadigvæk førende.
  3. Brug din sunde fornuft, når du handler online. Det gælder på dealsites som alle andre steder. Lad vær med at stirre dig blind på en eller anden besparelse, og lav et fornuftigt forarbejde, før du handler. Så slipper du for at spilde tid på dårlige handler, og du undgår at blive skuffet!

5 kommentarer til “Dealsites på godt og ondt”

  1. Dette er uden tvivl et spændende gæsteindlæg af Morten Kristensen om dealsites. Dealsites kan ikke skaffe nok ‘deals’ og må derfor importere deres egne varer fra østen for og have indhold… Trist, men sandt.

    Svar
    • Det er ikke fordi, at det er for at have indhold. I mange tilfælde, så er det bare en bedre forretning. Det er blandt andet derfor, at vi selv importerer produkter.

      Svar
      • Den er jeg helt med på. Men hvor går grænsen for hvad der skal præsenteres som en deal?
        Deals er vi jo forvent omhandler et produkt eller ydelse som kommer i et ‘begrænset antal’, ‘med en begrænset tilgængelighed’, ‘og skal købes her og nu’ m.m.
        At det er en bedre forretning og importere fra Østen og sælge på dealsites kan vi hurtigt blive enige om, men hvor går grænsen for hvad der kan kaldes en ‘deal’…

        Som det ser ud i dag kan alt sælges på de såkaldte “deals”… Salgsord såsom Tilbud, Fødselsdagstilbud etc. er der kommet styr på hvornår og hvordan de må anvendes i markedsføring. Der mangler måske blot retningslinjer for 2013’s største salgstrick og salgsord; DEALS 🙂

        Svar
        • Ah. Det er jeg enig i, det var mere fordi jeg bed mærke i, at årsagen var ‘manglende indhold’.

          Men jeg er helt enig. Vi kæmper selv med det nogle gange. Vi sælger primært mærkevarer, hvor der reelt er en besparelse. Så vi er også imod de ekstremt høje før-kina-priser 🙂

          Svar
      • Artiklen tager ik udgangspunkt i det økonomiske aspekt fra dealsites side, men derimod i den lovning, som der gives til kunden i form af en besparelse.
        At produkterne sælger godt, er jo kun godt, det er bare en skam, at de skal sælges som et tilbud, når det reelt ik er tilfældet…

        Svar

Skriv en kommentar