Fremtidens blognetværk

Der findes efterhånden en hel del blognetværk, som alle minder mere eller mindre om hinanden. De spænder alle bredt og tilbyder de ’samme bloggere’. Moren med barn, den unge der går i byen, fitnessfreaken, den kreative pige med en masse DIY projekter over i bloggeren der kun lægger billeder op. Idéen om blognetværk er fortsat rigtig god, men den kræver nytænkning og fornyelse.

Reklame-bloggeren er gennemskuet

Bloggeren der den ene dag skriver om proteinpulver, næste dag om tøj, så smykker, lidt cremer, barberskrabere etc. er gennemskuet. Hvem gider læse reklamer?

Der er selvfølgelig fortsat læseren der falder i og virkelig tror, at bloggeren selv bruger produktet, har en reel interesse i produktet og ville anbefale det selvom de ikke blev betalt for ’at synes om det’… Dog er denne type læsere i mindretal. De fleste læsere har gennemskuet den gængse reklame-blogger og søger nye græsgange. Dette til trods for, at standardteksten i de fleste reklame-bloggeres ’om mig’ lyder; ”Jeg skriver kun om ting jeg selv holder af”…

Der er derfor brug for fornyelse, nytænkning og nye idéer til det klassiske blognetværk-setup. Blognetværkene bliver nødt til, at bevæge sig med tiden og ikke hænge fast i fortiden. Den gængse reklame-blogger holder nok ikke længe endnu. Måske fremtiden slet ikke handler om, at blognetværk skal eksistere? Måske finder bloggerne ud af, at de har en høj værdi i sig selv og at ’teknikken man får’ hos et blognetværk, ikke er det aktuelle cut værd, når reklamekronerne skal deles i porten. Fremtidens blognetværk skal oppe sig og kunne noget mere end blot, at skaffe produkter og reklamer til reklame-bloggeren, som er gennemskuet…

Sats på flere platforme

Med tanke på, at de danske blognetværk ikke endnu har fået øjnene op for andre platforme end klassisk blogging er foruroligende. Tænk nyt!

Der findes et hav af sociale platforme, som kan genere trafik til selve hovedplatformen, men samtidig også være aktuelle platforme for annoncører. Instagram, Google Plus, Facebook Pages, Twitter osv. Platforme, som enhver profil bør bevæge sig på sideløbende med deres hovedplatform. Der vil kunne være en nem synergieffekt forbundet med, at bevæge sig på flere platforme. Både ift. skabelse af trafik til hovedplatformen – og selvfølgelig også mht. søgemaskineoptimering.

Har man et ønske om, at være annoncør hos de nuværende blognetværk, vil man få tilbudt en kampagne der kører på klassisk blogs. Hvorfor dog ikke rykke lidt videre og tilbyde reklame på Instagram, Google Plus, Facebook Pages, Twitter etc.? Ofte er undskyldningen, at man ikke kan tracke performance ligeså godt på disse platforme, men det er der råd for. Læs f.eks. her i et tidligere blogindlæg hvordan man kan tracke performance med en række forskellige analytics værktøjer til Instagram.

Det er selvfølgelig vigtigt, at kunne spore performance for en kampagne, men det skal ikke være en begrænsning for, at prøve nye muligheder. Tilbyd det til annoncører, start stille og roligt op – aftal med annoncørerne, at I får besøgstal, salgstal etc. så der er noget at arbejde videre med overfor andre kunder – der måske også kunne have en interesse i, at markedsføre sig andre steder end hos den gængse reklame-blogger.

Reklame-bloggeren som linkkatalog

Bevæger man sig ind på blogs tilknyttet de store blognetværk, vil man hurtigt opleve, at stortset alle indlæg omhandler produkter, ’oplevelser’ eller lignende, som kunne have karakter af fænomenet; ’betalt for, at synes om’. Det er næsten synd. Den traditionelle blogger, som skriver fra hjertet, er en uddøende race.

Skærer man ind til benet, vil de fleste blogs i disse større netværk, kunne tolkes som linkataloger for annoncører. Anmeldelser med links, oplevelser med links og slutteligt give-aways med links. Et langt katalog med links til diverse annoncører, som måske i fremtiden kunne tolkes af Google, som ’købte links’…

Søg bredt og find nye upcomers

Blognetværk får løbende tip fra læsere, søger selv markedet tyndt for traditionelle bloggere og modtager ligeså ’ansøgninger’ om optagelse i deres netværk. Der er dog ikke, til dato, tradition for, at man kigger bredere efter upcomers.

Blognetværkene går dermed glip af helt nye muligheder for medier, som de kan tilbyde deres annoncører. Jeg har gennem tiden fundet et hav af Instagram profiler, Facebook Pages og Twitter brugere der kunne være aktuelle, at markedsføre sig hos.

Få mindre annoncører – og mange af dem!

Der er ingen tvivl om, at de store blognetværk tager sig godt betalt for, at agere reklamebureau og kontakt mellem en profil og en annoncør. Profilen, som måske ikke helt selv ved hvordan de skal gribe det an, vil få præsenteret en række kampagner de skal blogge om og dermed får de lidt penge for dette. Ofte er det dog selve blognetværket, som skummer fløden.

Som annoncør, behøver man ikke altid en fancy kontakt hos et blognetværk, som ofte blot er et fordyrende mellemled. Der er helt sikkert nogen situationer hvor det er nødvendigt og ønsket, men størstedelen vil formentlig ikke behøve den hele store forkromede løsning og en kontakt i jakkesæt.

Det handler om, at skære ned på blognetværkets udgifter og skabe en platform der gør det muligt for annoncører selv, at skabe kontakten til profilerne og få en kampagne sat i gang.

En simpel måde kunne være, at lave en adgang til et område kun for annoncører. Her skulle det være muligt, at sortere profiler efter pagerank, antal besøgende, målgruppe, hyppighed for indlæg, hvilke platforme der arbejdes på osv. Disse data skulle selvfølgelig hentes automatisk med diverse værktøjer og præsenteres på en overskuelig måde for annoncører. Hermed vil en annoncør kunne udvælge de profiler, som kunne være interessante for netop deres kampagne. Det kunne ligeså være en anledning til, at den enkelte profil skrev lidt om hvad de kunne tilbyde en annoncør og hvad de er interesseret i.

Lad selv annoncøren lægge opgaver op og lad herefter den enkelte profil byde ind på de opgaver, som de rent faktisk selv har en interesse i. Profilen vil her selv kunne komme med idéer og vinkler på reklamen, som den enkelte profil ved virker for netop sine læsere. Kontakten i jakkesættet, hos blognetværket, har formentlig en overordnet idé om dette, men ikke med samme dybde.

Ønsker blognetværket ikke helt, at miste kontrollen, kunne de eventuelt selv godkende alle opgaver der lægges op – og holde hånd i hanke med, at profilen udfører arbejdet. Ovenstående model vil dog kunne være utroligt omkostningseffektiv. I sidste ende vil det kunne betyde, at man kunne en tilbyde en lavere pris for annoncøren, et større cut til profilen og et mindre til blognetværket. Dette kan lade sig gøre i det, at ovenstående model storset ikke kræver noget manuelt arbejde fra blognetværkets side.

Ønsker man, som annoncør, en mere koordineret kampagne, skal det blot gøres muligt, at stille krav om, at profilerne man måtte vælge at samarbejde med, lægger indlæg op forskudt for hinanden. Det kunne være indlæg fordelt over x-profiler over x-antal dage. Dermed vil man selv kunne gøre arbejdet, som blognetværket i jakkesæt tager sig ekstra betalt for.

Boost Jeres bloggere

Sverige er langt foran Danmark når det kommer til udvikling at blognetværk. En klassiker, som de danske blognetværk har adopteret, er et banner i toppen, som viser 5-6 andre blogs, som måske/måske ikke er relateret til den man rent faktisk læser. Det er en smart ting, som formentligt gør, at man kan rykke lidt rundt på trafikken – internt i eget blognetværk.

Blognetværk lever ofte på, at de kan skabe trafik internt til og fra deres egne profiler. Dette er selvfølgelig smart og kan booste nye profiler. Det handler dog ligeså meget om, at skabe ny trafik til netværket udefra og ikke blot kannibalisere på de profiler, som selv tiltrækker sig trafikken udefra.

Boost den enkelte profil og gør lidt for dem. Køb Adwords, opsæt remarketing kampagner, tilbyd kurser i skriveteknikker med tanke på søgemaskineoptimering, Facebook annoncer etc. Guide dem eventuelt også til brugen af sociale medier såsom Instagram, Twitter, Google Plus, Facebook Pages etc.

Fordelene er mange. Den enkelte profil vil blive dygtigere, få mere trafik og i sidste ende gavner dette jo annoncøren, profilen – og selvfølgelig blognetværket der tjener penge på dem begge.

Profil – vær kritisk og stil krav til dit blognetværk!

Der findes et hav af blognetværk og de gode profiler kan stortset vælge og vrage som de lyster. Er du en god profil med noget at byde på, er det derfor vigtigt, at stille krav til standardkontrakten man får stukket i hånden. Vær sikker på, at du får det rigtige cut af reklamekronerne når de skal fordeles. Et blognetværk er selvfølgelig en virksomhed der skal tjene penge, men de fleste gør det til rocket science, at skulle videredelegere en opgave. Det kan gøres smartere og mere omkostningseffektivt.

Med risiko for, at negligere store og dyre custommade systemer hos de gængse blognetværk, kommer min holdning dog hermed alligevel.

Det er selvfølgelig en kæmpe fordel, at kunne kaste sig over blogging fra første dag. Kun at skulle fokusere på, at skabe indhold og intet mht. teknikken. Det kan dog i sidste ende være en utroligt dyr løsning. Kobler man sig først på et blognetværk, vil indholdet være utroligt svært, at få med sig senere hen – når man opdager at man selv kan. Opsætning af WordPress, som er det mest brugte system til blogging, på et webhotel og tilpasning af design står ikke i mere end 1-2.000 kr. Man skal, som profil, ikke lave meget reklame før, at de 1-2.000 kr. er tjent ind igen…

Mit bud på fremtidens blognetværk

Nicheblognetværk. I øjeblikket dækker de aktuelle blognetværk over for mange emner. I fremtiden vil der komme flere mindre blognetværk, som alle har hver deres niche. Mad, fitness, DIY etc. Alternativt vil de store netværk begynde på, at inddele deres aktuelle profiler i nicher.

Reklame-bloggeren uddør. Den gængse reklame-blogger vil nok altid eksistere, men som læser og annoncører vil vi blive bedre til, at gennemskue ’effekten’. Effekten vil nok fremadrettet være faldende.

Flere platforme. Fremtidens blognetværk skal indeholde flere platforme og ikke kun den traditionelle blogger. Blognetværket skal følge med tiden og kunne tilbyde tidens aktuelle platforme, som har tidens læsere. Instagram kunne være et godt bud anno 2014.

Blognetværk skal minimere omkostningerne. Profilerne vil med tiden forstå hvad de er værd og stille krav til deres blognetværk. Et krav vil selvsagt blive ift. fordeling af cut af reklamekronerne. Det er derfor vigtigt, at fremtidens blognetværk har en forretningsmodel, som kan imødekomme profilernes krav i fremtiden.

Større cut til profilen. I sammenhæng med ovenstående, vil det komme helt naturligt, at den enkelte profil kræver et større cut af reklamekronerne. Det er dem der laver reklamen, har læserne og skaber værdien for blognetværket. En opvejning kunne være, at blotnetværkene tilbyder en større pakke end ’blot’ annoncører og teknikken. Tingene skal hænge sammen.

Fokuser på annoncøren. Det er ikke alle annoncører, som har brug for en kontakt i jakkesæt der kan give gode salgstaler. Fremtidens annoncører vil være mere opmærksomme på, at selve profilen bliver godt betalt og at det ikke er selve blognetværket der skummer fløden. Fremtidens annoncører vil gerne selv kunne komme i gang og betale på en performancebaseret aftale. Kort sagt; fremtidens blognetværk skal have mere fokus på hvad annoncørerne efterspørger og ikke sætte begrænsninger.

Kvalitetssikring af blognetværk. Tidens reklame-bloggere er der rigeligt af. Det vil blive et must for et blognetværk, at stille krav til deres profiler. Kravene vil f.eks. lyde på, at der minimum skal være x-antal ikke kommercielle indlæg per x-antal kommercielle indlæg. Kvaliteten for den enkelte profil skal op. De dårlige profiler med for meget kommercielt indhold vil dø hen.

Ovenstående er mit bud på hvad de aktuelle blognetværk skal fokusere på, hvilke udfordringer de vil stå overfor i fremtiden og hvordan de kan udvikle sig til, at være fremtidens blognetværk.

3 kommentarer til “Fremtidens blognetværk”

  1. Hej Christoffer!
    Som jeg lige skrev på din instagram profil, så følger jeg meget med i dine projekter og blogs. Det var med stor interesse at jeg læste dit indlæg omkring Opstart af dine webshops og jeg har stor respekt for dem som virkelig knokler for de projekter som de tror på. Det kunne jeg og sikkert mange andre lære noget af.
    Det var bare lige det jeg ville sige og så fik iøvrigt tilføjet dit rssfeed i min Reeder 🙂

    Svar

Skriv en kommentar