Husker du at sige PÆNT NEJ TAK?!

Christoffer Steenbeck

Har du også oplevet at energikontoen var i bund, at du følte dig syg, blev en sur skid over ingenting og ikke havde overskud til...

Husker du at sige PÆNT NEJ TAK?!

Har du også oplevet at energikontoen var i bund, at du følte dig syg, blev en sur skid over ingenting og ikke havde overskud til nye oplevelser? Det har jeg prøvet. Jeg oplever det efterhånden sjældent, men følelsen kommer til tider op i mig. Jeg glemmer simpelthen, at sige PÆNT NEJ TAK til de ting jeg ikke har lyst til, tid til eller energi til.

Hvis du er bare lidt ligesom mig

Er du ligesom jeg er en person, som går meget op i at overholde dine løfter, give alt hvad du har og ofte mere end hvad dine medmennesker forventer af dig og generelt blot udstråle overskud 24 timer i døgnet? Så har du helt sikkert også stået i en situation hvor du har gjort noget for andre, som du faktisk ikke har haft lyst til. Noget, som du har gjort, fordi du enten ikke kunne finde ud af at mærke rigtigt efter, om det var ok med dig, eller fordi du bare – ligesom jeg selv – ikke har kunnet finde ud af, at sige PÆNT NEJ TAK.

Der er selvfølgelig ingenting galt med at gøre noget for andre, hvis du har lyst. Det kan være virkelig givtigt, at hjælpe andre med noget, de har brug for hjælp til. Ofte kan man blot komme til at sige ja i de forkerte situationer. Mest af alt fordi man ikke føler, at man kan være bekendt at sige PÆNT NEJ TAK. Det kan være et forkert ja til sælgeren der ringer, et møde du ved ikke har interesse, et stykke arbejde du ikke ønsker at udføre, en fest du ikke har lyst til at deltage i eller måske blot en kunde der presser en pris ud af dig, som du ved ikke kan lade sig gøre – hvis du ønsker at leve op til dine egne tanker om at overperforme hver gang.

Husk at sige PÆNT NEJ TAK

Når du siger ja; gør du det så for din egen skyld – eller for andres? Et ja kan give nye muligheder og oplevelser, men omvendt også gå ud over dig selv og alle de mennesker, du inderst inde rent faktisk gerne vil være noget for. Med andre ord er det utroligt vigtigt ikke at sælge ud af sin ’indre ro’ og det der giver dig et boost på energikontoen.

Glemmer du at sige PÆNT NEJ TAK kan du hurtigt ende i en ond spiral. Hvis du ikke har lyst, overskud eller tid kan det i princippet betyde, at du bruger af et overskud, du ikke har – og efter lidt hurtig hovedregning og sund fornuft kan det være klart, at det giver et minus på energikontoen. Har jeg selv først fået minus på energikontoen ender jeg ud med at blive en sur skid over ingenting, ikke have overskud til nye mennesker og oplevelser i mit liv samt glemme at være der for dem, som jeg inderst inde gerne vil være der for.

Jeg er ikke perfekt

Jeg er langt fra perfekt og glemmer ofte selv, at sige PÆNT NEJ TAK. Når jeg glemmer det for mange gange er min energikonto i bund og jeg mister overskuddet til at sige ja til de ting der rent faktisk kunne betyde noget for mig.

Jeg har efterhånden oplevet det et par gange. Jeg føler samtidig, at jeg er ved at have godt styr på hvordan jeg kommer videre. Jeg er blevet bedre til at få øjnene op for, at der måske var noget, der ikke helt var, som jeg synes det skulle være inderst inde.

Jeg elsker at have travlt i hverdagen og lever lidt efter idéen om; at jeg sgu ikke skal gå glip af noget! Med tiden har jeg dog indset, at det at have tid til mig er en vigtig ting. Tidligere har det været mine omgivelser, der har skulle fortælle mig, at jeg var på vej i den forkerte retning. Mest af alt fordi jeg ikke har været god ved dem. Uden at træde janteloven helt i bund er jeg blevet rigtig god til at stoppe op og lige mærke efter, før jeg bare siger ja til noget.

Sådan fylder jeg energikontoen op igen

Vi har nok alle vores egne idéer om hvad det kræver for vores person, at fylde energikontoen op igen. Jeg har efterhånden fundet et par værktøjer, som jeg gør brug af når energikontoen er i bund – og jeg skal ovenpå igen. Nedenstående er overordnede punkter, men dækker meget godt over hvilke tanker jeg gør mig.

  • Jeg tænker mig en ekstra gang om inden jeg siger ja.
  • Jeg giver mig selv lov til, at sige PÆNT NEJ TAK når det er nødvendigt.
  • Jeg hiver stikket ud og bruger tid på mig selv.

Et PÆNT NEJ TAK kan være grundstenen til det vi bygger vores ja på næste gang en mulighed byder sig. Er energikontoen i bund vil de fleste ikke have overskud til nye oplevelser eller et oprigtigt ja – og man kan derfor hurtigt gå glip af en god oplevelse. Jeg har brug for en fyldt energikonto, så jeg har masser af ja’er at give af.

Jeg kan dog fortsat godt tage mig selv i at sige ja i en forkert situation… Mon jeg i sidste ende lærer, at det er okay at sige PÆNT NEJ TAK – eller er jeg for nysgerrig?!

Husker du at sige PÆNT NEJ TAK?!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *