En sejr for Dansk Design

Så skete det langt om længe. En sejr for Dansk Design. En sag der har stået på siden slutningen af 2013 er nu afsluttet. Tirsdag den 20/5-2014 afsagde Sø- og Handelsretten dom i en sag omkring salg af kopimøbler og –lamper fra England til Danmark. Det er Sø- og Handelsretten, der tirsdag har slået fast, at det er ulovligt at producere kopivarer i udlandet for derefter at sælge dem i Danmark.

Dom: Salg af kopidesign til Danmark er ulovligt

Ny dom slår en gang for alle fast, at det er ulovligt at sælge kopivarer af dansk design til Danmark. Domsafsigelsen lød således:

– De sagsøgte fandtes at krænke sagsøgernes licensrettigheder ved fra England at sælge og markedsføre med henblik på levering i Danmark slaviske kopier af møbler og anden brugskunst, der nyder ophavsretlig beskyttelse i Danmark.

Sagen drejer sig om de to internetbaserede kopimøbelvirksomheder, Interior Addict og Nlini Interiors, der har solgt kopier af bl.a. PH-lamper og designermøbler fra Arne Jacobsen, Børge Mogensen og Hans J. Wegner. Det fælles søgsmål mod de to engelske webbutikker blev indledt af Fritz Hansen A/S, Louis Poulsen Lighting A/S, Carl Hansen & Søn Møbelfabrik A/S, Fredericia Furniture A/S og Erik Jørgensen Møbelfabrik A/S.

I dommen fra Sø- og Handelsretten lyder det blandt andet, at:

– De sagsøgte fandtes at krænke sagsøgernes licensrettigheder ved fra England at sælge og markedsføre med henblik på levering i Danmark slaviske kopier af møbler og anden brugskunst, der nyder ophavsretlig beskyttelse i Danmark.

De to firmaer var af den opfattelse, at man – med base i England – er i sin gode ret til at sælge produkterne, fordi den britiske lovgivning opererer med en beskyttelsestid af design på 25 år mod 70 år i Danmark. England er et af de eneste land i Europa hvor lovgivningen er således.

”Der er ingen tvivl om, at det er en god afgørelse for Dansk Design fordi det gør, at man får stoppet det underlige hul, der har været ved, at man et sted i Europa har kunnet fremstille kopier og sælge dem til danske forbrugere”, siger de danske producenters advokat, Peter Schønning til TV2.

Både Interior Addict samt Nlini Interiors virksomheder skal inden 14 dage betale 55.600 kroner i sagsomkostninger samt 200.000 kroner med procesrente fra den 20. november 2013 til de krænkede originalproducenter.

Kopier underminerer originalsalg – og dog?!

Når man læser på de danske medier er der ingen tvivl om, at Peter Schønning, der har ført sagen ved Sø- og Handelsretten, på vegne af originalproducenterne, er tilfreds med sagens udfald. Dog kan jeg ikke undgå at bide mærke i en udtalelse han har givet til TV2:

”Der er ingen tvivl om, at det danske marked er meget stort for danske designklassiker. Så når nogen har kunnet sælge det ind til danske forbrugere til mellem en tredjedel og en tiendedel af prisen på originalerne, så er det klart noget, der har undermineret mulighederne for at sælge originalprodukterne”

Mon dog. Jeg mener det er naivt at tro, at det er samme målgruppe der ville købe en original Koglen lampe og en kopi af Koglen. Det har blot gjort det muligt for en række hjem, at købe kopier af Dansk Design. Kopivarerne er ofte prissat således, at de koster nogenlunde det samme, som hvis man gik i Ilva eller lignende og fandt et flot vare – med samme funktion.

Efter min mening har kopiprodukterne nok nærmere øget interessen for Dansk Design generelt set og dermed skabt en større efterspørgsel på secondhand originale designerprodukter. Når der kommer en generel forståelse af, hvordan man spotter et kopiprodukt, vil der helt automatisk komme en interesse for, at skifte ud med originale designerprodukter.  Dog er springet, rent prismæssigt, stort fra et kopiprodukt til det originale designerprodukt, købt fra nyt. Her vil secondhand handlen øges.

Hvilken betydning vil domsafsigelsen få?

At købe kopier af danske designmøbler og ­lamper vil fortsat være lovligt. Som jeg læser dommen betyder den blot, at webshoppen hvori man kan købe kopierne af Dansk Design, ikke må være målrettet danske forbrugere.

Med målrettet gætter jeg på, at følgende skal være opfyldt:

 • Webshoppen må ikke være på dansk
 • Online markedsføring må ikke være målrettet danske kunder
 • Betalingsmuligheder må ikke dække over f.eks. Dankort
 • … og en lang række andre detaljer

Der er ingen tvivl om, at det er en domsafsigelse der har givet Dansk Design en sejr. Domsafsigelsen gør, at man får stoppet et underligt hul, der har været ved, at man et sted i Europa har kunnet fremstille kopier af Dansk Design og sælge dem til danske forbrugere. Dette hul er nu lukket. Delvist.

Danske forbrugere, der måtte have købt kopivarer gennem Interior Addict og Nlini Interiors, har ikke gjort noget ulovligt. Dog påpeger Peter Schønning, advokat for det fælles søgsmål mod de to engelske webbutikker, at dommen sender et klart signal om, at hvis man som dansk forbruger benytter sig af de to webshops, er man med i en handel, der indebærer en overtrædelse af dansk lovgivning.

Mit bud på næste smuthul

Det er helt klart en god ting, at der nu er afsagt dom i sagen der har stået på i længere tid, men smarte forretningsmænd finder helt sikkert nye omveje. Til trods for, at selve webshoppen ikke må markedsføre sig mod det danske marked, ved f.eks. at være oversat til dansk, vil denne domsafsigelse fortsat ikke lukke alle huller.

#1 Både Interior Addict samt Nlini Interiors kører f.eks. begge med affiliate programmer. Som ejer af en hjemmeside, blog etc. er det muligt at tilmelde sig deres affiliate program. Linker man så til deres shop, vil den tilmeldte modtage en procentdel af salget der genereres. Det betyder, at der findes et hav af blogs, websites og affiliate-shops, som viser produkter samt direkte henviser til ovenstående to engelske webbutikker. Hvordan er disse nu stillet? Må de linke fra dansksprogede platforme til disse Engelske webbutikker – eller vil dette også være ulovligt?

#2 En anden vinkel på sagen og et eventuelt smuthul, som allerede nu er en realitet i både Interior Addict og Nlini Interios er, at de er kørende på engelsk. De må formentligt ikke drive besøgende derind med målrettede reklamer, men kommer man selv ind på siden efter en søgen i f.eks. Google – burde der ikke været noget ulovligt i at købe på et engelsk site, på engelsk og blot få leveret til sin danske adresse. Det er fortsat et hul, som mangler at blive lukket.

Hvad det næste smuthul, som Dansk Design vil forsøge at lukke, måtte blive kan jeg ikke spå om, men det bliver spændende at følge med fra sidelinjen.

UPDATE: Læs også ‘Endnu en sejr for Dansk Design‘. Telia tvinges til omgående at lukke for adgangen til Interior Addict.

En sejr for Dansk Design

5 kommentarer til “En sejr for Dansk Design”

  • Du har helt ret, men det har været en spændende sag at følge – og se udfaldet på.

   Det at følge hvordan en sag, på tværs af landegrænser, kan ende ud, har jo i sig selv været interessant og kan skabe en forståelse af hvordan vi skal/må agere den anden vej.

   Kopier eller ej; det er vel op til den enkelte om man synes det er i orden eller ej 🙂

   Svar
   • Man kan jo argumentere for om stolen eller lampen har en højere kvalitet, holdbarhed og råvarer anvendt. Hvilket vel så er en anden diskussion end design.
    At skulle forholde sig til om en stol er fra fabrik A eller B og dermed “ægte” eller “uægte” er for mig at se et spørgsmål om hvem der er i stand til at betale mest for varen.
    Danske personer der kører i biler på svenske plader til eksempel, bliver ofte mødt med udsagn som, ja ja det er en lækker BMW, men den er jo på IKEA plader..

    Svar
 1. De vandt en lignende sag mod et andet firma for 2 år siden – Dette firma lever dog stadig i bedste velgående. Det er lidt ligesom de etablerede møbelproducenter der stoppede med at levere til IKEA fordi de solgte billige vare. Det gjorde at IKEA måtte tage til Polen der dengang var umuligt at få produceret i, men det lykkedes og IKEA sparerede 50% på produktionen.

  Do not defend your product’s to hard. You might awaken a giant 🙂

  Svar
  • Det er vel netop samme situation vi har stået med i beauty-branchen gennem længere tid – og generelt set indenfor alle brancher hvor brands beskyttes. Det fører til parallelimport af produkter – eller i IKEA’s tilfælde rykkes produktionen blot.

   Men sagen er jo ikke mere afgørende end, at det fortsat er lovligt at sælge varer fra England til Danmark – så længe det engelske website ikke ‘henvender sig til danske kunder’ i første omgang…

   Så mon ikke at Interior Addict og Nlini Interiors ligeså vil leve i bedste velgående om yderligere 2 år…

   Svar

Skriv en kommentar